nutrient-additives-505124_1280

Jak zdrowe odżywianie wpływa na człowieka

Zdrowe odżywianie to już nie tylko moda, ale pomysł na życie i sposób, aby cieszyć się świetną kondycją organizmu. Nie od dziś wiadomo, że cenne dary Matki Natury to skarbnica witamin, substancji odżywczych, makro oraz mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tej mądrej maszyny, jakim jest organizm ludzki. Codziennie dostarczanie zdrowych, nieprzetworzonych produktów pozwala oczyścić organizm z zanieczyszczeń, wspomaga narządy, zapobiega groźnym chorobom i odmładza. Pomaga także wyrobić zdrowe nawyki, którymi można później dzielić się z najbliższymi. Bo przecież zdrowie to najcenniejszy dar, jaki można ofiarować.

Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

Wraz z pożywieniem, do organizmu ludzkiego są dostarczane kalorie, niezbędne do wytwarzania energii. Jeść więc trzeba, ale pojawia się pytanie, co jeść, aby być zdrowym i silnym? Zarówno niezdrowe, przetworzone pożywienie, jak i jedzenie w pełni ekologiczne ma pewien wpływ na ogóle samopoczucie człowieka. Efektem spożywania fast-foodów oraz produktów bogatych w tak zwane puste kalorie, jest nadwaga, często otyłość, a także groźnie choroby. Odżywiając się niezdrowo, człowiek zwiększa ryzyko schorzeń, takich jak:

– cukrzyca,

– choroby serca,

– nowotwory układu pokarmowego,

– osteoporoza,

– próchnica zębów,

– niedokrwistość.

Zastąpienie szkodliwych produktów jedzeniem w pełni ekologicznym pozwala uzdrowić organizm i wyeliminować różne schorzenia. Wiele ekologicznych składników wpływa na organizm w bardzo korzystny sposób, dostarczając cennych witamin oraz substancji odżywczych ważnych, a często nawet niezbędnych, dla wielu funkcji życiowych człowieka.

Co wyeliminować, a co włączyć do jadłospisu?

Całkowita zmiana diety może być dość trudna na samym początku, warto jednak, chociaż częściowo, zastąpić niezdrowe produkty darami Matki Natury. W odstawkę powinny pójść przekąski typu chipsy, fast-foody, ciastka oraz kawa, a także białe pieczywo i kolorowe napoje. Warto ograniczyć sól oraz cukier i zastąpić je ziołami ze wszystkich stron świata. Dieta bogata w naturalne produkty odwdzięczy się niezwykłym smakiem oraz aromatem. Po odstawieniu niezdrowych przekąsek zmysły wyostrzają się i można smakować ulubione potrawy w zupełnie nowy sposób. Jednak co jeść, jeśli połowa ulubionych dotychczas produktów znalazła się na cenzurowanym? Warto zapoznać się z listą 10 najzdrowszych produktów spożywczych:

1. Zielone warzywa – są bogate w kwas foliowy oraz ważne dla mózgu i kości substancje odżywcze,

2. Owoce jagodowe – źródło antyoksydantów,

3. Pomidory – źródło likopenu,

4. Herbata, biała lub zielona – zawiera przeciwutleniacze,

5. Pełnoziarniste makarony, mąki, ryże – źródło błonnika i witamin,

6. Orzechy – zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych,

7. Fasola – zawierają błonnik, białko i stosunkowo mało tłuszczy,

8. Oliwa z oliwek – jedna z najzdrowszych oliw na świecie,

9. Ryby – źródło kwasów omega-3,

10. WODA! – Zawsze należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Warto odżywiać się zdrowo, bo dostarczanie odpowiednich produktów wpływa pozytywnie na cały organizm. Bogate w witaminy oraz cenne składniki jedzenie to gwarancja zdrowia i świetnej kondycji.

Brak odpowiedzi

Dodaj odpowiedź